Open Monumentendag bij Museum Helmond

MuseumHelmond

In het weekend van 9 en 10 september is het weer Open Monumentendag bij Museum Helmond. Kasteel Helmond opent dan de deuren voor het publiek van 12.00-17.00 uur. De toegang tot het kasteel is op zaterdag en zondag gratis. Wil je de andere museumlocatie bezoeken, de Kunsthal, dan betaal je het reguliere tarief van € 10 euro per persoon (o.a. Museumkaarthouders hebben gratis toegang). 

Het programma

  • Het bijzondere Helmondse kasteelverhaal kun je op je gemak in je opnemen in het bijzijn van onze gidsen die je alles vertellen over de grootste waterburcht van het land.
  • Kinderen kunnen zich verkleden als een echte ridder of prinses en meedoen met leuke speurtochten. Op het voor- en binnenplein van het kasteel staan middeleeuwse spellen opgesteld. 
  • In de tentoonstelling van Thorsten Brinkman in het kasteel kunnen kinderen met hun ouders een hoorspel doen met het opdrachtenboekje ‘De machtige ring van het riviergoud’.
  • Laatste kans op 9 en 10 september: neem ook zeker een kijkje bij de prachtige foto's van de beroemde Amerikaanse fotograaf Steve McCurry in de Kunsthal. De expositie is op 10 september voor het laatst te zien. De Kunsthal ligt vlakbij het kasteel, op circa 200 meter afstand gescheiden door de Zuid-Willemsvaart.
  • Eerste kans op 10 september: duik, als je in de Kunsthal bent, in de bijzondere wereld van identiteiten in de nieuwe kunstexpositie ‘Mixed Zone’ die vanaf 10 september te zien is. De expositie toont hoofdzakelijk werk uit de eigen museumcollectie Moderne en Hedendaagse kunst.

Meer informatie over de tentoonstellingen vind je op www.museumhelmond.nl.

Goed bereikbaar

Kasteel Helmond en de Kunsthal zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Bezoek je het kasteel aan Kasteelplein 1 dan kun je (betaald) parkeren onder luchtbrug Kasteel-Traverse, op circa 2 minuten lopen van het kasteel. Bezoek je de Kunsthal aan het Frans Joseph van Thielpark 7 dan kun je (betaald) parkeren in de overdekte Boscotondo Parkeergarage, op circa 2 minuten lopen van de hal. Ga je met de trein, stap dan uit op station Helmond en volg de bewegwijzering. Het is ongeveer 10-15 minuten lopen naar het kasteel en de Kunsthal.

Tarieven & openingstijden

Uitgezonderd Open Monumentendag, kost een regulier museumticket voor volwassen €10 per persoon. Met dit ticket heb je toegang tot de beide museumlocaties: Kunsthal en Kasteel Helmond. De beide locaties liggen op circa 5 minuten lopen van elkaar, gescheiden door de Zuid-Willemsvaart. Gratis toegang is er onder andere voor Museumkaarthouders, Museumvrienden en kinderen tot 3 jaar.  Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag, doordeweeks van 10.00-17.00 uur en in het weekend van 12.00-17.00 uur. Kijk voor actuele informatie over tarieven, openingstijden en museumprogramma op www.museumhelmond.nl.

Eten en drinken

Een moment ontspannen onder het genot van een hapje en drankje? Dat kan in het sfeervolle Kasteelcafé in Kasteel Helmond (Kasteelplein 1, eten & drinken) en in de Koffiecorner van de Kunsthal (alleen drinken, zelfbediening). In het Kasteelcafé biedt het museum een bescheiden maar prima menukaart, met hapjes variërend van diverse belegde broodjes, soep van de dag, appelgebak en muffins. Ook mogelijk: een kasteel High Tea voor groepsbezoek, kijk op museumhelmond.nl voor meer informatie. Of vraag het na op 0492-587716.

Een leuk cadeau!

Dat kun je aanschaffen op de beide locaties in de museumwinkel. Daar liggen allerlei leuke en interessante gadgets, Dutch Design producten, boeken en kaarten voor je klaar.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Nationale Orgeldag, Zaterdag 9 september 2017

St. Lambertuskerk – Helmond

Centraal staat het orgel van Guillaume Robustelly, gebouwd in 1772 voor de abdij van Averbode en vanaf 1822 in de Helmondse St. Lambertuskerk.

Het orgel heeft in de periode van september 2015 tot mei 2016 een uitgebreide restauratie ondergaan en klinkt als nooit te voren.

Tijdens deze Nationale Orgeldag zal het instrument uitvoerig worden gepresenteerd en zal ook terug worden gekeken op de restauratie van het vorig jaar via woord en beeld. Het Helmondse orgel behoort tot de top-instrumenten in Nederland: een prachtig klinkend cultureel erfgoed in de Helmondse stadskerk.

Aandacht ook voor het “Jan Vermulst-orgel” en het kistorgel die in deze kerk hun aandeel leveren aan de muziekcultuur.

Programma

11.30 – 12.00                Marktbespeling, door Jan van de Laar

12.15 – 14.15                mogelijkheid voor amateurorganisten om zelf het orgel te bespelen,

                                      voor belangstellenden de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij de klavieren, hoog op het oksaal

       Verder wordt er tekst en uitleg gegeven over het orgel als muziekinstrument, over de historie van het Robustelly-orgel.

                                   

15.30 – 16.00                Afsluiting met een bespeling door Jan van de Laar,

Verder:                               -  uiteenzetting over de restauratie van het orgel die in mei werd voltooid; in diverse presentaties wordt een en ander hierover uitgelegd aan de bezoekers.

                                        Media-presentaties over orgels,

                                        Diverse powerprints en dia-presentaties belichten de veelzijdigheid van het orgel, de orgelrijkdom in onze provincie en laten het vak van de orgelbouwer zien.

                                   -  bezoekjes bij de speeltafel en uitleg over het orgel

                                        Dè gelegenheid om de organist aan het werk te zien. Het bespelen van de klavieren en het pedaal, het bedienen van de registerknoppen.

                                        Hoe worden de verschillende klanken gemaakt en een kijkje in het binnenste van het orgel.              

                                        Kortom een kijkje in de klankenwerkplaats van het orgel.

                                      Voor een speciale prijs zijn te koop

                                      -  CD’s

                                      -  Het prachtige jubileumboek, bij deze gelegenheid voor € 10,--

                                  

                                      En natuurlijk krijgt U     

                                      -  uitgebreide info over orgelzaken, concerten

Organisatie & Realisatie: Jan van de Laar, stadsorganist Helmond.

www.janvdlaar.nl; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

helmondfrontaal1024

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.robustelly-society-helmond.com

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Open Monumenten Dagen 9-10 september 2017

 

Thema Boeren-Burgers-Buitenlui

Archeologie expo Kasteel museum Helmond

Thema:

Boeren, burgers en buitenlui en hun honden

Inleiding

Boeren, burgers en buitenlui verschillen nogal van elkaar. De een woont op het platteland, de ander in een dorp of veilige stad. En de buitenlui, die hebben geen vaste woonplaats, of wonen op het platteland. Vanwege hun leefstijl onderscheiden zich van boeren en burgers en vallen ze een beetje buiten de samenleving.

De stadsomroeper wist met de openingszin ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’ van iedereen de aandacht te krijgen voor het nieuws dat hij te vertellen had. Hoewel de verschillen tussen boeren, burgers en buitenlui groot zijn, delen ze één gezamenlijke interesse: ze hielden allemaal (van) honden. Anderzijds zijn honden onvoorwaardelijk trouwe makkers, die geen onderscheid maken tussen boer, burger of buitenstaander.

Vanuit een gezamenlijke verre voorouder, de wolf, ontstond na duizenden jaren een grote variatie in typen en rassen. Door selectie en gericht fokken ontstonden honden die voor allerlei klusjes geschikt waren zoals: waakhond, herdershond, jachthond, trekhond, reddingshond, vechthond, politiehond, speurhond, schoothondje, rattenvanger, dameshondje. Sommigen kostbare exemplaren kregen bij geboorte een stamboom, waarmee de status werd bevestigd. Andere hondenbezitters waren tevreden met een bastaard, keffer of joekel. Honden zonder een trots baasje, leidden een hondenleven en scharrelden hun kostje bijeen als straat- of zwerfhond.

Tijdens archeologisch onderzoek in de binnenstad en het buitengebied van Helmond zijn tientallen skeletten van honden gevonden. Aan de botresten valt het formaat en type hond af te leiden. In combinatie met de vindplaats vertellen de vondsten over de vroegere betekenis van het dier: bij de middeleeuwse burcht het ‘Oude Huys’ zijn resten van een grote jachthond en van een klein schoothondje gevonden in een adellijke context. In de binnenstad is een laatmiddeleeuws schoothondje opgegraven met aanwijzingen dat het dier, ondanks een gebroken achterpootje en onderkaak, nog lange tijd is verzorgd. Aan de Oude Aa zijn skeletten van grote honden gevonden met kenmerken dat deze als trekdier voor een hondenkar zijn ingezet. Zwerfhonden in de stad werden gedood en kwamen voor het vel bij de leerlooier terecht, zoals blijkt uit de aangetroffen resten bij de Elzas-passage.

Tijdens Open Monumentendagen is in het kasteel van Helmond, onderdeel van het Museum Helmond, een tijdelijke expositie ingericht van archeologische honden. Op zaterdag- en zondagmiddag, 9 en 10 september, neemt gemeentelijk archeoloog Theo de Jong bezoekers mee op ontdekkingstocht naar het bijzondere verhaal van deze vroegere honden.

Meer informatie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06-5137 7897

Afbeeldingen:

zielige hondje Helmond2klein 

Afb. 1.

Het ‘zielige hondje’ van Helmond: Bij opgravingen onder de Librije aan de Markt is in 1985 een klein hondje uit de 15de eeuw gevonden dat ondanks enkele handicaps, nog een lange tijd in leven bleef. Waarschijnlijk werd het dier door haar baasje goed verzorgd.

 honden gaston phoebus1klein

Afb. 2.

Het jachtboek van Gaston Phoebus uit omstreeks 1350 besteedt veel aandacht aan honden en hun verzorging. Voor elk type jacht worden aparte hondenrassen afgericht en onderhouden:  sterke brakken voor de zwijnenjacht, hazewindhonden voor hazen, teckelachtigen voor jacht op vossen en dassen.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Klassendag Open Monumenten Dagen
 

De Jaarlijkse Klassendag, de dag waarop basisschoolkinderen in de gelegenheid worden gesteld, kennis te maken met de monumenten in hun stad, wordt dit jaar weer verzorgd door het Comité OMD.

Rondom de Open Monumenten Dagen worden twee verschillende activiteiten georganiseerd:

a.

Een speurtocht door de Helmondse binnenstad, langs een aantal monumenten. Tijdens deze speurtocht, bezoeken de kinderen ook een aantal monumenten, dit jaar de Lambertuskerk en het Kasteel. De speurtocht is vorig jaar ontwikkeld en zal de komende jaren ingezet worden voor kinderen uit gr 7 en 8. Vorig jaar hebben ruim 400 kinderen aan de speurtocht deelgenomen.

b.

Voor kinderen die vorig jaar de speurtocht hebben gedaan, is er een nieuw programma ontwikkeld: ‘Muziek uit de Toren’. Hierbij bezoeken kleine groepjes kinderen de Lambertustoren met daarin het Robustelly orgel en het carillon. Daarnaast bezoeken de kinderen de Gaviolizaal, waar ze kennismaken met het fenomeen ‘draaiorgel’.

Inmiddels zijn er 463 kinderen die hebben ingeschreven!

We hopen hiermee een basis te leggen voor een historisch besef van de eigen omgeving en ervoor te zorgen dat de kinderen vanaf dit moment, met andere ogen door hun eigen stad zullen lopen.

Het Comité Open Monumentendag Helmond organiseert in de periode rond de landelijke Open Monumentendagen, voor de scholen in Helmond een 'Klassendag', een dag waarop scholieren in de gelegenheid worden gesteld, kennis te maken met de Helmondse monumenten. Dit jaar zijn er twee verschillende programma´s: Een Speurtocht door de stad én 'Muziek uit de Toren'.

Hoe deze dag wordt ingevuld en welke groepen aan welk programma deelnemen, kun je zien op deze website!
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 
 
Open Monumentendag 2017

Thema: Boeren, burgers en buitenlui
In het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit.
Ook in Helmond word hier veel aandacht aan besteed.